Att hitta en murgese


Våra murgesehästar i Sverige är sällan till salu, så hur hittar man egentligen sin drömhäst? Murgesernas centrum finns i området Murge (Apulien) i södra Italien, så därför är det oftast dit man behöver vända sig för att hitta sin drömhäst.


Vi är flera i Sverige som har goda kontakter med uppfödare i Italien, både de stora, anrika uppfödarna och mindre. Vi hjälper dig gärna med att leta efter din drömhäst! Kan du inte själv italienska kan det även underlätta en hel del, eftersom många pratar väldigt knapphändig engelska. 

Att importera


En del väljer att resa ner till området kring Martina Franca i Apulien för att titta på hästar innan man bestämmer sig. Men många har också valt att importera häst osedd. 


När du bestämt dig för att köpa en häst behöver du tänka på en del saker. Hur långtgående besiktning vill du göra? Idag är det inte ovanligt att uppfödarna redan både låtit veterinär besikta och röntga unghästar som tros kunna säljas utomlands. Annars kan du som köpare välja att bekosta veterinärbeskitning, vilket vi såklart alltid rekommenderar. I Italien kastreras i regel aldrig hingstar, men det är inga problem att låta kastera innan import. 


Inför transporten till Sverige måste hästen genomgå en veterinärundesökning för att fastsälla att hästen är frisk.


Resan till Sverige tar ungefär en vecka med transportbolag (beroende på vart i Sverige du bor förstås) och under resan sker flera stopp där hästarna får vila. Hästarna brukar ta resan relativit bra, men behöver förstås alltid tid att landa i sin nya miljö efteråt. Därför rekommenderas att ha hästen på box en tid innan du stegvis introducerar hage och andra hästar. 

Importberättelse


Information kommer...

Vanliga frågor

Här under har vi försökt samla de vanligaste frågorna med svar för att underlätta! Har du fler frågor? Då rekommenderar vi att du kontaktar oss, eller går med i facebookgruppen Svenska Murgesehästar - där finns flera ägare som gärna svarar på fler frågor!

 Hur är murgesen i psyket?

Precis som inom alla raser varierar det mellan individer, men generellt är livlig, stabil och modig. Du kan läsa mer under fliken "om rasen".


Hur fungerar murgesen i det svenska klimatet?

Murgesen är utvecklad för ett tufft klimat i södra Italien, i det karga och torra området Murge. Hästarna har hårda hovar och klarar sig ofta barfota. De är väl anpassade till både varm och kall årstid. En del hästar är relativt lättfödda. I dagsläget finns inga uppgifter om hästar som inte klarar sig bra i det nordiska klimatet.


Vad används murgesen till?

Hästarna används till både ridning och körning. Du kan läsa mer om rasens användningsområden här på hemsidan, under fliken "om rasen". 


Hur hittar man en murgese?

Det är inte alltid helt enkelt att hitta en murgese utan kontakter. Därför är det ofta enklast att fundera på vad för typ av häst man söker, varpå man sedan kontaktar oss (se kontaktuppgifter här på hemsidan). Vi har kontakt med flera seriösa uppfödningar i Italien och kan hjälpa dig hitta just din drömhäst. 


Vad kostar en murgese?

Priset varierar på hästens ålder, stam och utbildning. Kontakta oss så kan vi ge lite mer fingervisning om prisläget just nu. 


Hur gör man för att importera? Vad kostar det?

De flesta större uppfödare har goda kontakter med transportbolag. Vi som importerat murgeser kan även vi rekommendera bolag vi använt oss av. Transporten tar ungefär en vecka för hästen, och flera stopp görs då hästen max får transporteras 8 timmar i taget. Hur hästarna tar transporten varierar, men hästarna som kommit till Sverige har generellt tagit det väldigt bra. Däremot har de självklart behövt tid för att landa i sina nya hem. Transporten till södra delen av Sverige kostar runt 2000€. 


Är hästarna vana vid att gå ute?

Murgesen föds ofta upp i stora flockar, och hingstarna tas från flocken när de blir könsmogna. Stona får gå kvar längre. Hur mycket fölen hanteras varierar mellan uppfödare. Det är vanligt för hingstar att stå på box och storleken på hagar varierar. Många murgeser är inte vana vid elstängsel eftersom hagarna i södra Italien ofta är inhägnade med stenmurar i det steniga landskapet. Därför är det viktigt att stegvis vänja sin häst vid hur ett elstängsel fungerar om hästen inte redan är van. 


Hur är hästhållningen i Italien?

Hästhållningen varierar förstås mellan olika uppfödare och privatpersoner. Generellt hanteras föl mindre än här i Sverige, men de flesta föds upp på väldigt stora ytor i flock. Vid ett års ålder stallas hingstarna upp, och oftast sker etablerandet av grundhanteringen då. Hanteringen är ibland tuffare än i Sverige, men det är också något som varierar. Hästarna brukar vara vana vid både box och hagvistelse. Hingstar går ensamma och ston i flock. Av tradition brukar man enbart rida hingstar. Hingstarna ska vara väluppfostrade och det är inte ovanligt att även barnen rider och hanterar hingstar. På senare år har natural horsemanship och parelli blivit väldigt populärt i området, så många hästar visas och arberas så. 


Finns det någon som föder upp murgeser i Sverige?

Nej, det finns ingen som föder upp murgesen i nuläget. Det finns i dagsläget heller inga svenska föl.